Société des Missions Africaines
![]() |
né le 5 mai 1878 à Lepelstraat dans le diocèse de Breda, Hollande membre de la SMA le 25 septembre 1898 prêtre en 1901 décédé le 16 mai 1908 |
1901-1907 Cadier en Keer, professeur décédé à Axim, Ghana, le 16 mai 1908 |
Le père Kees MOLENAARS (1878 - 1908)
A Axim (Ghana), le 16 mai 1908, retour à Dieu du père Kees (Corneille) Molenaars, à l'âge de 30 ans.
Kees Molenaars naquit en 1878 à Lepelstraat (Hollande), dans le diocèse de Breda. Il fit ses études à Richelieu et à Lyon. Il fit le serment en 1898 et fut ordonné prêtre en 1901. Le père Molenaars fut nommé à Keer. Après 6 ans d'enseignement, le désir de partir vers les missions devenant plus pressant, il en fit la demande. Mgr Pellet agréa la demande du père. Il partit pour le vicariat de la Côte-de-l'Or à la fin de 1907. Il se montra de suite un zélé et infatigable missionnaire. Le 12 mai, il fut pris par une forte fièvre que certains ont qualifiée de fièvre typhoïde maligne. Mgr Hummel écrit que la mort de ce jeune confrère fut une perte énorme pour la mission, car le père Molenaars était appelé à rendre de grands services à la cause de l'éducation.
Pater Cornelius MOLENAARS (1878 - 1908)
Afkomst.
Cornelius J. Molenaars werd geboren te Lepel¬straat in de gemeente Halsteren op 5 mei 1878. Zijn vader Petrus Gommarius Molenaars (1841 - 1924) trouwde op 10 september 1875 Maria Catha¬rina van den Bogert. Volgens de huwelijksakte was zijn beroep timmer-man, doch een latere aantekening in 1880 vermeldt her¬bergier als beroep. Hij was blijkbaar actief in het kerke¬lijk leven van Lepel¬straat, want zijn bidprentje vermeldt:
"Weldoener der Kerk en van de Vereeniging van den H. Vincentius à Paulo, Prefect der H. Familie, lid van de processie van Lourdes, van den Levenden Rozenkrans, van de processie van Gaverland en van de Vereeniging van den H. Vincentius à Paulo".
Na Cornelius vermeldt de Burgerlijke Stand van Halsteren nog
dochter Cornelia, geboren 27.04.1880 en zoon Frans, gebo¬ren 13.12.1881
Opleiding.
De roepnaam van Cornelius is me niet bekend. Hij ging op 30 september 1892 naar Eijsden waar de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën een priester-missionarisopleiding begonnen was. Het jaar erna verhuisde deze opleiding naar het gereed gekomen missie-colle¬ge te Cadier en Keer. Zijn broer Frans volgde Cornelis naar Cadier en Keer op 29.09.1894 doch verliet het seminarie eind december 1896. Zijn oudere broer zat toen in Clermont-Ferrand (1895 - 1897). De laatste vier jaar van zijn studies deed hij in Lyon, waar hij lid werd van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën en op 19 mei 1901 subdiaken werd gewijd. Na de diakenwijding volgde in juli 1901 de priester¬wijding. Op 14 Juli 1901 deed hij zijn Eerste Plechti¬ge Heili¬ge Mis in zijn ge¬boorteplaats Lepel¬straat.
Missionaris.
Zijn eerste benoeming was Cadier en Keer. Zes jaar heeft hij daar tussen zijn Franse collega's les gegeven aan de Elzasser en enkele Nederlandse studenten van het missie-c¬o¬l-l¬ege. In 1907 ontving hij zijn benoe¬ming voor de Goud¬kust in Afrika. De Bisschop, Mgr. Hummel, kwam in november op bezoek in Cadier en Keer en met hem vertrok pater Molenaars op 8 decem¬ber vanuit Frankrijk per boot naar Afrika. De eerste paar dagen was de zee zo ruw dat ze zelfs geen H. Mis aan boord konden lezen. Daarna hadden ze een rustige reis en kwamen de 22ste december 1907 in Cape Coast aan.
Hier kreeg pater Molenaars meteen zijn eerste onverwachte opdracht: retraite preken voor de Zusters in Elmina. Pater Broderick zou dit gedaan hebben, doch hij werd ziek en moest terug naar Ierland. Op 10.01.1908 kwam pater Molenaars te voet terug van Elmina naar Cape Coast. Daar kreeg hij zijn benoe¬ming voor Axim. De 24ste januari vertrok hij per surfboot naar Sekondi, bleef daar een paar dagen en vervolgde toen zijn reis naar Axim, waar hij 30.01.1908 aankwam. De Elzasser pater J. Reinhardt werd zijn pastoor. Deze schreef later naar de fami¬lie dat pater Molenaars een collega van onschatbare waarde was: innemend, voorkomend en klaar om alles te doen. Hij was zeer actief in het geven van catechismus en het leerlingen aantal was dan ook spoedig verdubbeld.
Overlijden.
Doch reeds in maart begon hij te tobben met zijn gezondheid. Pater Reinhardt had goede contacten met een Europese zakenman in de buurt. In zijn bungalow ging pater Molenaars een week rust nemen. Daarna leek hij redelijk hersteld.
Doch op 9 mei kreeg hij opnieuw koorts. Zijn toestand werd steeds erger. Hij ontving het sacrament der zieken en stierf, nog geen 5 maand na aankomst, op 30 jarige leeftijd aan de gevreesde typhuskoorts.
Zijn sterfdag is 16 of 17 mei. Tegenwoordig wordt algemeen aangenomen dat hij op 16 mei gestorven is. Zijn Bisschop, Mgr. Hummel was op vormreis in Keta, de verst oostelijke missiepost en kon dus onmogelijk bij de begrafenis aanwezig zijn. Het dagboek van Keta vermeldt op 18 mei de ontvangst van een telegrambericht dat pater Molenaars was overleden. Na terug¬keer schreef de Bisschop naar de pastoor van Axim om details om daarna de familie te kunnen schrijven. Reeds op 26 mei schreef de Bisschop naar zijn vriend pater Zappa in Nigeria:
"Pater Molenaars verliet ons de 17de. Hij kwam afgelopen december hier samen met mij aan met de beste verwachting voor een lang en vruchtbaar apostolaat. Hij was knap en leergierig en zou grote verdiensten aan de missie hebben kunnen bewijzen".
In een condoleancebrief van 18 aug. 1908 schreef de Bisschop aan de familie, dat ze wel door Cadier en Keer van het slechte nieuws op de hoogte gebracht zouden zijn en ging dan verder met wat bijzonderheden over ziekte en overlijden:
"Dimanche matin à 2 hr. le 17 mai sa belle âme alla rece¬voir la récompense".
Een jaar later op 20 mei 1909 schreef zijn pastoor pater J. Reinhardt, op vakantie in Zuid-Frankrijk, naar de familie. Hiervan bezitten we alleen het afschrift van de verta¬ling (uit het Frans of Duits?) in het Nederlands door zijn broer Frans, oud-student van Cadier en Keer. Hierin lezen we:
"Onze christenen waren bijna voortdurend in ons kerkje om God te bidden voor zijn gezondheid. Maar de goede God liet zich niet vertederen en de 16de mei 's morgens om 3 uur gaf hij de geest".
Doch in het dagboek van Axim lezen we:
"17 Mai 1908: Le Père Molenaars après 4 jours de fièvre se meurt. R.I.P."
Pater Stauffer, die tussen 1912 en 1947 meer dan 30 jaar pastoor is geweest in die plaats, schreef op 12 mei 1939 dat je niet veel gegevens over pater Molenaars zult vinden omdat hij slechts vijf maand op de kust doorbracht, waarvan de meeste tijd in Axim.
"Ze zeggen, dat hij dag en nacht bezig was met de studie van de inlandse taal".
Bronnen:
- Archief Nederl. Provincie S.M.A., Cadier en Keer.
- N. Douau: Biographies Missions Africaines 16.05.1908
- Th. Blom in 'Onze Krant' nr.34: dec.1977.
Recherchez .../ Search...