Société des Missions Africaines –Province de Hollande
![]() |
né le 13 mard 1902 à Velson dans le diocèse de Haarlem, Hollande membre de la SMA le 30 juillet 1924 décédé le 15 juillet 1974 |
1924-1961 missionnaire en Egypte décédé à Dongen, Hollande, le 15 juillet 1974, |
Pater Frans VERHAGEN (1902 - 1974)
Afkomst.
Franciscus Verhagen, zoon van Martinus Verhagen (+ 7.07.1945) en Anna Maria Kokken (+ 23.03.1949), werd geboren te Velsen op 13 maart 1902. De familie Verhagen is blijkbaar nogal eens van woonplaats veranderd. Frans ging naar school te Pijnacker van 1909 tot 1911 en van 1913 tot 1915. Van 1911 tot 1913 ging hij in Delft naar school. Frans had meerdere broers en zusters. Zijn vijf jaar oudere broer Jan was hem voorgegaan naar het semina¬rie te Cadier en Keer (1911 - 1919), waar hij vanwege de oorlog, ook de philos¬ophie en één jaar theologie deed.
Zijn broer Koos begon ook zijn studies te Cadier en Keer doch stapte later over naar de overkant van de weg, waar hij broe¬der werd bij de Paters van het H. Hart (S.C.J.) te Heer, zoals dat in die jaren nog heette.
Opleiding.
Frans volgde zijn oudere broer naar het seminarie te Cadier en Keer in 1915. Hij verbleef daar van 1915 tot 1922. Daarna ging hij naar het noviciaat in Chanly. Te Chanly besloot hij een punt te zetten achter zijn studies, waar hij het moeilijk mee had, en broeder te worden. Op 30 juli 1924 legde hij hiervoor de eed af en werd aangenomen als lid van de Soci¬teit.
Missionaris.
Hij werd benoemd voor de missie van Egypte. Reeds eind augus¬tus van datzelfde jaar 1924 vertrok hij en begon in het colle¬ge van Tantah als leraar frans-engels en surveillant. Zijn hele missionarisleven in Egypte is hij leraar / moderator geweest van 'Collège St. Louis' te Tantah (1924 - 1952) en 'Ecôle St. Augus¬tin' te Mehalla al Kobra (1952 - 1961), in de Nijldelta. Hoewel het missiege¬bied in Egypte, dat zich vooral richtte op de Koptische chris-tenen, toevertrouwd was aan de franse S.M.A. provincie, hebben daar toch in de loop der jaren een tiental nederlandse leden van de Sociëteit gewerkt: broe¬der Verhagen heeft ze allemaal gekend en met meerderen van hen samengewerkt.
Pater Jan ter Linden heeft hem in Egypte per¬soonlijk gekend. Door het con¬tact met de dui-zenden studenten, die gedurende zijn lang verblijf in Egypte onze scholen van Tantah en Mehal¬la doorlie¬pen, was boeder Frans, volgens hem, een bekend figuur geworden in dat land. Zij waardeerden zijn vriendelijke per¬soonlijkheid en noemden hem 'le bon frère'. In latere jaren kreeg hij een patriar¬chale uitstraling door zijn spierwit haar en dito baard.
In mei 1961 keerde broeder Frans Verhagen definitief terug naar Nederland. Na zijn vakantie werd hij benoemd voor het missiehuis te Cadier en Keer, waar hij op 1 september 1961 begon als surveillant. Hij heeft dit werk gedaan tot de slui¬ting van het college in 1969. De laatste jaren kwam hij steeds meer onder druk en spanning te staan. De onrust in Gods Kerk baarde hem grote zorgen en hij zag ontwikkelingen die tegen zijn eigen opvattingen indruisten. Daarbij kwam nog de onze¬kerheid over de toekomst van het college te Cadier en Keer. Wat moest hij daarna doen? Hij was intussen wel de pensioenge¬rechtigde leeftijd gepasseerd en moest, op dokter's voor¬schrift, kalm aan doen en voldoende rust nemen. Maar toch! Hij zocht naar andere mogelijkheden en speelde met het idee ergens anders te gaan wonen. Hij dacht aan huisvesting bij zijn zus, van wie de meeste kinderen getrouwd waren. Doch binnen het fami¬lieverband waren er complice¬rende factoren, waarbij ook zijn broer Jan betrokken was. Ook Frans zelf begon psychisch steeds meer een probleem te worden, zodat hij in 1972 hiervoor zelfs opgenomen moest worden in een verzorgingshuis te Heer¬len. Dank zij pater Theo Blom en diens broer, die een leiding¬ge¬vende functie had bij de Broeders van Dongen, werd broeder Frans op 2 april 1973 bij hen in Dongen opgenomen in huize 'Over¬donk", een erkend verzorgingshuis voor mensen met psychi¬sche proble¬men. Broeder Blom was directeur van deze instel¬ling. Vanwege het religieuze klimaat voelde Frans zich daar beter thuis. Ook was er meer privacy dan in Heerlen.
Gestorven.
Vrij onverwacht is broeder Frans Verhagen daar overleden op 15 juli 1974, op 72-jarige leeftijd. Op woensdagavond 17 juli om 6 uur heeft men hem in de H. Eucharistie herdacht.
De volgende morgen is het lichaam overgebracht naar het mis¬siehuis te Cadier en Keer, waar 's middags om 2 uur in de kapel van het missiehuis een plechtige Eucharistieviering voor zijn zielerust plaatsvond. Hierna werd hij bij zijn collega's begraven.
Bronnen:
- Archief Nederl. Provincie S.M.A., Cadier en Keer,
- J. ter Linden in 'Onze Krant', september 1974.
Recherchez .../ Search...