Société des Missions Africaines – Province de Hollande
![]() |
né le 7 mai 1907 à Vlodrop dans le diocèse de Roermond membre de la SMA le 28 juillet 1929 prêtre le 17 décembre 1932 décédé le 26 avril 1962 |
1933-1935 vicariat de Kumasi, rentre malade décédé à Vlodrop, Hollande, le 26 avril 1962, |
(biographie en hollandais à la suite)
Le père Joseph MULDERS (1907 - 1962)
A Vlodrop (Hollande), le 26 avril 1962, retour à Dieu du père Joseph Mulders, à l'âge de 55 ans.
Joseph Mulders naquit à Vlodrop (Hollande) dans le diocèse de Roermond, en 1907. Il fit ses études à Keer, Chanly et Hastings. Il fit le serment en 1929 et fut ordonné prêtre en 1932. En 1933, il partait pour le vicariat de Kumasi; il allait y travailler toute sa vie, sauf une année (1936) passée à Hastings comme supérieur du noviciat. Il travailla à la ville de Kumasi, mais surtout à Bechem comme vicaire, puis comme supérieur. Sa vie missionnaire fut celle d'un pionnier. Si la mission de Bechem est si florissante, c'est bien au père Mulders qu'elle le doit. Il a su y établir une école normale pour instituteurs, puis a bâti le presbytère et un pensionnat de jeunes filles. Il a lancé autour de Bechem de belles chrétientés. Les vicaires du père Mulders ont trouvé en lui en exemple de simplicité, de dévouement, de sérieux. Le père Mulders se contentait de peu pour ses besoins personnels, ce qui lui permettait, avec l'argent économisé, d'aider des chrétiens à construire des églises de brousse et des écoles. Il fut pour ses paroissiens un guide sage, et pour son évêque un conseiller apprécié. A cause de sa santé, il dut abandonner Bechem pour Maase.
Pater Joseph MULDERS (1907 - 1962)
Afkomst.
Jacobus Josephus Mulders, zoon van Joannes Mulders en Anna Cuijpers, werd geboren te Vlodrop op 7 mei 1907. Zijn roepnaam was Joseph. Zijn ouders hadden een boerderij, waar hij is opgegroeid en als seminarist en missionaris zijn vakantie doorbracht. Als zodanig stond hij bij de familie ook in hoog aanzien, had een eigen kamer en werd met de nodige egards behandeld, niet ongewoon in een tijd dat priesters maatschap¬pelijk zeer hoog in aanzien stonden.
Opleiding.
Als 14-jarige jongen kwam Joseph Mulders naar het missie-semi¬narie te Cadier en Keer in 1921. Na zijn middelbare studie ging hij in 1927 naar Chanly in België voor de studie van de philosophie. Daar werd reeds de aantekening gemaakt dat hij intelligent, logisch en precies was en meer aanleg scheen te hebben voor philosophie dan voor exacte vakken. Wel vroeg men zich af of hij de nodige souplesse had en men constateerde dat hij moeite had zich duidelijk uit te drukken.
Op 28 juli 1929 werd hij door de eedaflegging lid van de Sociëteit. Hij ver¬volgde zijn studies te Hastings in Engeland met de eerste groep die daar, na aankoop van 'Ore Place,' de studie van de theologie begonnen is. Op 17 decem¬ber 1932 werden Joseph en zijn klasgenoten door de bis¬schop van South¬wark, waar Hastings onder ressorteerde, pries¬ter gewijd.
Missionaris.
Na beëindiging van zijn studies, vertrok pater Joseph Mulders op 29 september 1933 naar de Goudkust in Afrika. Hij werd be¬noemd voor het juist opgerichte vicariaat van Kumasi in Ashan¬ti.
In oktober 1933 kwam hij in Kumasi aan en begon daar met het leren van de taal. In april 1934 werd hij belast met het Jamasi district om dit te ontwikkelen tot een zelfstandige missiestatie. Een goed jaar heeft hij hieraan te Jamasi kunnen werken, doch in augustus 1935 moest hij ziek terug naar Euro¬pa. Terwijl hij herstellende was, had hij zich laten inschrij¬ven voor een 'medische rustkuur' in 'La Maison du Missionnai¬re' te Vi¬chy in Frankrijk, in die jaren erg in trek bij missi¬onarissen. Pater Mulders heeft altijd de nodige zorg besteed aan zijn gezondheid en nam in Afrika ook de geboden voorzich¬tigheid hiertoe in acht. Een brief van de provinciaal veran¬derde echter zijn plannen. Pater Mouren schreef:
"Door omstandigheden gedwongen komen we een beroep doen op uw hulp in de moeilijke omstandigheden waarin we ons momenteel bevinden".
Wat waren de omstandigheden en moeilijkheden? Blitterswijck was verkocht en de bewoners van dit huis waren verhuisd naar Bemelen. De philos¬ophie was overgeplaatst naar Hastings. Pater Roelofs, overste van het philosophicum, moest geopereerd worden. Pater van Heesewijk, op vakantie uit de missie, was een mogelijke vervanger als overste, doch die moest van de dokter abso¬lute rust hou¬den. Daarom werd pater Joseph Mulders nu benoemd tot tijde¬lijk overste van de philos¬ophie/ noviciaat te Hastings:
"Er is geen kwestie van U voorgoed of voor langen tijd in Europa terug te houden: het betreft slechts een tijdelij¬ken dienst, dien wij u vragen".
Van januari tot augustus 1936 was pater Joseph Mulders overste van de novicen/ philosophie te Hastings. In oktober 1936 vertrok hij weer naar Afrika.
Na aankomst werd pater Mulders benoemd voor de missiepost van Bechem, enkele jaren tevoren geopend door pater Gerrit van der Leeuw, die daar overste was. Spoedig nam pater Joseph over van pater van der Leeuw, die op vakantie ging naar Europa. Bechem werd min of meer zijn levens¬werk. Meer dan twintig jaar lang zou pater Mulders, intussen 'Akora Joe' (oude man Joe) gewor¬den, daar blijven (Rev. J.G. Christaller in zijn bekende standaardwerk "Dictionary of the Asante and Fante Language, called Twi" omschrijft 'Akora' als 'an old man, used by one speaking respectfully of his own father').
Bechem heeft zich in die jaren ontwikkeld tot een bloeiende missiestatie en het centrum van een district met buitensta¬ties, die de nodige aandacht kregen. Pater J. van de Kooij schreef in zijn 'in memoriam':
"Voor zijn kapelaans was pastoor Mulders een voorbeeld van ernst en soberheid in de levensbehoeften, waardoor hij, naast zijn grote spaarzin, door de jaren heen het slijk der aarde tot de laatste troffel 'vermetselde' tot vele fraaie kerkjes en kerken in de wijde omtrek".
Eénduidig in stijl werden deze kerkjes door de collega's al gauw 'Joseph-kerkjes' genoemd.
Doch vooral de scholen hadden zijn aandacht. Het was in de tijd van de 'schoolstrijd' in de zin van rivaltiteit tussen katholieken en protestanten. Pater Mulders was in voortdurende strijd en wedloop gewikkeld met de presbyterianen in het Bechem district. Hij probeerde bevriend te blijven met de District Commissioner en, hoewel anders zeer zuinig, nodigde hem uit voor een etentje of een biertje. Voornaamste gespreks¬onder¬werp: .... scholen!
Van overal probeerde hij het geld bijeen te schrapen om maar schooltjes te kunnen bouwen in de dorpen. Dit ontging de mensen niet en ze bezongen het zelfs in een lied op hun 'Akora Joe', hun goede oude pater Joseph met zijn belangstelling voor de 'pesewas' (pennies). Door het initiatief van pater Mulders kreeg Bechem een katho¬lieke kweek¬school voor onderwij¬zers, het (hoe kan het anders!) "St. Joseph's Training Colle¬ge".
Paters Mulders was een heer, netjes in kleding en voorkomen. Hij was wat eenzelvig, op zijn eigen, wars van alle drukte ... zowel in Bechem als onder de vakanties te Vlodrop. Hij leek nauwelijks ergens anders te komen.
Van nature was hij bang..... bang voor inbraken in de missie, bang voor ziekte ....., bang voor insecten en bacteriën ....: en toch kreeg hij lupus en moest daarvoor behandeld worden!
Doch erger was zijn hartconditie. Daarom was Bechem eigenlijk te zwaar voor hem, doch pater Mulders was er zo mee vergroeid en zat er zo graag! Hij zat bovendien zelf in de raad van de bisschop en wist zich lang in zijn geliefde Bechem te handha¬ven. In 1959 heeft Mgr. v.d. Bronk de knoop doorgehakt en hem overge¬plaatst van Bechem naar Maase-Offinso, een stadje dich¬ter bij Kumasi, waar ook een missie-ziekenhuis¬je was onder leiding van ierse St. Louis' zusters. Deze over¬plaatsing na meer dan twintig jaar Bechem viel hem zeer zwaar.
Gestorven.
Een paar jaar heeft 'Akora Joe' in Maase gewerkt. Op 3 maart 1962 ging hij op vakantie naar Rentelaershof te Vlodrop, waar zijn 93-jarige moeder leefde. Daar kreeg hij in de paasweek, op 26 april 1962 's morgens na de H. Mis, een acute hartaan¬val. Met spoed hebben ze hem nog naar het St. Laurenti¬us-ziekenhuis te Roermond gebracht. Dat heeft niet mogen baten: nog dezelfde morgen is hij daar op bijna 55 jarige leeftijd overleden.
Bronnen:
- Archief Nederl. Provincie S.M.A., Cadier en Keer.
- N. Douau: Biographies Missions Africaines.
- J. v.d. Kooij in 'Afrika Ontwaakt' 1962, pg. 85.
- J. ter Linden in 'Onze Krant' juli 1966.
Recherchez .../ Search...