Société des Missions Africaines –Province de Hollande
![]() |
né le 5 juin 1906 à Tilburg dans le diocèse de 's-Hertogenbosch, Hollande membre de la SMA le 16 octobre 1930 serment perpétuel le 16 octobre 1936 décédé le 26 avril 1982 |
1928-1931 Blitterswijck, cuisinier décédé à Nijmegen, Hollande, le 26 avril 1982, |
Pater Kees van GENNIP (1906 - 1982)
Afkomst.
Cornelius Antonius Franciscus van Gennip, zoon van Cornelis Arnoldus van Gennip en Regina Josephina Doorakkers, geboren te Tilburg op 5 juni 1906. Bij mijn weten had Kees, zoals hij genoemd werd, enkele zussen, waarvan Francien als Zr. Marie Regine lid werd van de Zusters van Barmhartigheid te Cadier en Keer en Bella huwde te Goirle met W. van Dal. Hun dochter Hannie huwde later te Amsterdam met Martin Adema, een zoon van pater Bekema's zus.
Opleiding.
Na de lagere school is Kees naar het missiecollege van de paters te Cadier en Keer gegaan. Vier jaar is hij daar ge¬weest, doch op 15 mei 1923 weer vertrokken, omdat hij de studie te zwaar vond.
Op 7 februari 1928 is hij ingetreden in het broederhuis van de Sociëteit te Blitterswijck. Op 16 oktober 1928 begon hij zijn noviciaat en op dezelfde datum, twee jaar later, werd hij door eedaflegging lid van de Sociëteit voor twee jaar. Hij was daar in die tijd tevens als kok werkzaam.
Missionaris.
Hij bleef nog bijna een jaar als kok te Blitterswijck. In juli 1931 werd de overste van Blitterwijck, pater Ruud van Ooijen, benoemd tot overste van Bemelen, waar toentertijd het provin¬cia¬laat gevestigd was en vanaf dat jaar ook de philosop¬hie. Ook broeder Kees van Gennip, die in de voorgaande jaren een goede werkrelatie met pater van Ooijen had opgebouwd, werd in juli 1931 overgeplaatst naar Bemelen.
In 1932 vernieuwde broeder Kees van Gennip zijn eed voor vier jaar en op 16 oktober 1936 heeft hij zich te Bemelen voor het leven aan de Socië¬teit verbonden. Provinciaal Mouren heeft deze eed afgenomen.
In 1935 werd Kees, zoals hij het zelf uitdrukte, benoemd tot filmvertoner. De heer Sohl uit Maastricht had, in opdracht van de Sociëteit en in samenwerking met pater Knops, een film ge¬maakt over de Sociëteit en West-Afrika, genaamd 'Tropenoffer'.
In 1938 werd broeder van Gennip benoemd tot propagandist. Naast de film waren er nog drie zaken, die speciaal zijn aandacht kregen: de abonnementenbetaling van de tijdschriften 'Afri¬kaansch Missieklokje' en 'Stemmen uit Lourdes', missie¬busjes en zelatricen.
In 1948 verhuisde Kees van Bemelen naar Oosterbeek: de afde¬lingen propaganda en administratie werden daar ondergebracht in het aangekochte voormalige hotel 'de Tafelberg'.
Het jaar erna kwam de nieuwe missiefilm van de Sociëteit, gemaakt door de heer Regout uit Maastricht, onder de naam 'Afrika Ontwaakt' in roulatie. Met Piet de Vries vormde hij een team, dat met deze film op pad gestuurd werd. Ze trokken langs pastorieën om afspraken te maken voor een filmavond. Alles voor vertoning moest geregeld worden: toestemming en vergunning, zaal, doek, geluid, stoelen, kaartjes, doch ook accommodatie voor de nacht. Je moest overal op voorbereid zijn: stroomuitval, filmbreuk, stagnatie in vervoer, maar ook lasti¬ge pastoors. Piet en Kees hebben heel wat avontuurtjes beleefd en beiden konden er geamuseerd en interessant over vertellen.
De propaganda en de administratie werden steeds beter georga¬ni¬seerd onder de leiding van de paters Eerden en Keijsers. Boek¬jes, geschreven door pater Eerden, moesten aan scholen ver¬kocht worden. Maande¬lijks werd er vergaderd en van iedereen werd verwacht zijn oren open te hebben voor een mogelijke kandidaat voor priester- of broedermissionaris.
Na de filmperiode trok broeder Kees jarenlang het land door naar de families, winkels en bedrijven waar een S.M¬.A.- mis¬siebusje stond. Tevens probeerde hij en de anderen ook steeds nieuwe busjes te plaatsen. Hij opereerde vooral in Holland en had daar een aantal vaste logeeradressen. Als overnachting geregeld was, werden mensen in die buurt aange-schreven, dat ze de komende week iemand van de S.M.A. konden verwachten om de missiegiften (al of niet gestort in het busje) in ontvangst te nemen. Jarenlang heeft hij met zijn Solex bromfiets bijna het hele westen van het land afgepuft. In Amsterdam logeerde hij bij broeders, op andere plaatsen bij zusters of particulieren, dikwijls familie van S.M.A.-leden Met toewijding deed hij zijn werk en heel ge¬trouw. Hij was ook temperamentvol ... en kon briesend vanuit Amsterdam, Den Haag of omstreken terugkomen naar Oosterbeek, als de zaak niet in orde was, verkeerde aankondigingen ver¬stuurd waren, verkeerde adressen meegegeven of anderszins iets niet in orde was.
Op een doordeweekse dag in april 1970 kwam hij terug uit Holland en liep nog de trap op, twee hoog naar zijn kamer in de dependance van de Tafelberg te Oosterbeek. Daar trof over¬ste Rijpkema hem aan met pijn in de borst en snakkend naar adem. Onmiddellijk werd kordaat ingegrepen, dokter en ambulan¬ce gebeld, en binnen de kortstmoge¬lijke tijd lag broeder Kees met een hartinfarct op de 'intensive care' afdeling van het St. Elisabeth ziekenhuis te Arnhem. In juli kreeg hij ook nog een longontsteking. Zijn actief leven was voorbij.
Maar stilzitten kon hij ook niet. Hij moest zich even oriënte¬ren en zoeken naar een nieuw levensritme, een andere levens¬stijl. Praten en lachen kon hij nog als de beste en was daarom al waardevol voor de communiteit. Vrij spoedig assisteerde hij de overste met de lichtere klusjes bv. bij het behangen van kamers, het leggen van vloerbedekking etc. In 1980 vierde hij zijn 50-jarig lidmaatschap van de Soci¬teit.
Overleden.
Op zaterdag 24 april 1982 ging Theo Brockhoff vanuit Ooster¬beek met de auto naar Cadier en Keer, om vandaaruit de volgen¬de morgen naar Mheer te gaan, waar zijn klasgenoot Huub Gijse¬laers zijn 40-jarig priesterjubileum zou gaan vieren. Kees van Gennip en Herman van de Laar reden met Theo mee naar het zuiden. Op de Midden-Peelweg, voorbij Ijsselstein ter hoogte van het recreatiecentrum Loohorst te America, werden zij fron¬taal aangereden door een 28-jarige beroepsmilitair, die zich op de verkeerde weghelft bevond. Kees, die naast chauffeur Brockhoff zat, was zeer ernstig gewond en werd bewusteloos overgebracht naar het Radboudziekenhuis te Nijmegen. Daar heeft hij nog twee dagen aan allerlei apparatuur gelegen. Op maandag 26 april 1982, om 11.09 uur, is hij gestorven, 75 jaar oud.
De plechtige uitvaartdienst vond plaats in de kapel van het missiehuis te Cadier en Keer op donderdag 29 april 1982. Hoofdcelebrant was provinciaal G. Bles, die samen met Kees in de propaganda had gewerkt. Hoewel zij in verschillende regio's werkten, ontmoetten ze elkaar, zes jaar lang, op hun maande¬lijkse bijeen¬komst. Hij typeerde de overleden broeder met de woorden: menselijk¬heid..., humor..., temperament..., gevoel voor oprechtheid..., trouw.
"Bij mij roept hij het beeld op van iemand met een vrien¬delijk/open karakter..., die gemakkelijk vrienden maak¬te... en goede vrienden wist te behouden...;
- een beeld van iemand met heel veel humor.... en een gezonde schaterlach...;
- een beeld van iemand die kinderlijk kon genieten van mensen..., van menselijke situaties..., en van streken:
wie kent niet zijn smeuïge verhalen over zijn experimen¬ten in de keuken van Blitterswijck en Bemelen, waar van hem verwacht werd van niets toch altijd iets te maken...?
- Of zijn verhalen over de halsbrekende toeren om het 'Tropenoffer' zonder al te veel brokken tot een goed einde te brengen..., of om woord en beeld van 'Afrika Ontwaakt' met niet al teveel tijdverschil over de eind¬streep te sleuren? .......
Hij kon vol temperament zijn, vooral, als er in zijn ogen onrechtvaardigheid of oneerlijkheid in het spel was: Kees kon daar niet tegen..., dan trok hij al zijn registers los. Ook in het werk kwam dit tot uiting. Hij kon niet anders dan heel nauwgezet zijn..., heel toegewijd".
Hierna is hij te ruste gedragen naar het kerkhof naast het missiehuis en begraven bij zijn collega's.
Bronnen:
- Archief Nederl. provincie S.M.A., Cadier en Keer.
- In 'Afrika Ontwaakt', dec. 1955: 'Broeders in het zilver'
- Dagblad voor Noord-Limburg 27 april 1982
- Onze Krant, nr. 52, juni 1982
Recherchez .../ Search...