Société des Missions Africaines –Province de Hollande
![]() |
né le 4 mars 1897 à Echt dans le diocèse de Roermond, Hollande membre de la SMA le 20 juillet 1918 prêtre le 11 juillet 1920 décédé le 30 mai 1987 |
1920-1925 missionnaire au Bénin décédé à Heerlen, Hollande, le 30 mai 1987, |
Pater Jacques GEURTS (1897 - 1987)
Afkomst.
Jacobus Leonardus Joseph Geurts, zoon van Willem Geurts (+ 1953) en Anna Maria Housmans (+ 1932), werd geboren te Echt op 4 maart 1897. Zijn ouders hadden een boerderij. Een getrouwde jongere broer overleed in 1979 op 77-jarige leeftijd. Verder zijn weinig familiegegevens bekend.
Opleiding.
Jacques ging als jongetje naar het missie-college te Cadier en Keer en genoot daar zijn middelbare opleiding van 1909 tot 1915. Zijn hogere studies, philosophie en theologie, deed hij te Lyon in Frankrijk. Tijdens de oorlog van 1914 - 1918 heeft hij zich, met zijn klasge-noot Jan Rothoff, nogal ingezet voor het drukken en verzenden van 'Frères d'armes', een interne commu¬nicatie met de 'broeders onder de wapens', de S.M.A.-leden die moesten dienen in het leger.
Op 20 juli 1918 werd Jacques, door eedaflegging, lid van de Sociëteit. Op 11 juli 1920 werden hij en meerdere andere nederlandse S.M.A. - seminaristen te Lyon door Mgr. Moury S.M.A. tot priester gewijd.
Missionaris.
Pater Geurts werd benoemd voor de missie van Nigeria, waar hij van 1920 tot 1925 in de omgeving van Benin-City heeft gewerkt onder primitieve omstandigheden. In september 1925 kwam hij op vakantie naar Neder¬land. Hij bracht een kist vol spullen mee, waaronder een prachtig Epa-masker, dat thans één van de waar¬devolle stukken is van de collectie in het Afrika Centrum te Cadier en Keer.
Van febru¬ari tot mei 1926 was pater Geurts tijdelijk overste van het broe¬derhuis te Blit-ters¬wijck. In september 1926 ging hij naar het vicariaat van de Beneden Volta, het nieuwe mis¬siegebied van de nederlandse provincie. Daar werd hij belast met de scholen van het vicariaat, meestal gecombineerd met de verantwoordelijk¬heid voor een parochie. Achtereenvolgens was dat Keta, Ho en Hohoe. Ook hier waren, vooral in die jaren, de leefomstandig¬heden uiterst armoedig en primitief. In 1932 ging hij weer op vakantie naar Nederland. Bij zijn terugkeer, in maart 1933, werd hij eerst benoemd voor het seminarie te Amisano doch na een half jaar ging hij als overste naar de missie van Accra. Helaas moest hij in september 1934 naar Nederland terugkeren. Enkele maanden heeft hij in die periode te Cadier en Keer doorgebracht.
In november 1935 ging hij terug naar de Goudkust, naar het recent opgericht vicariaat van Kumasi. Jacques werd benoemd voor de missie in de stad Kumasi, van waaruit, in die jaren, meerdere districten bediend werden.
Het merendeel van de staties moest toen nog te voet bezocht worden, doch Jacques was een gezonde, oersterke man. Meer dan tien jaar heeft hij onafgebroken ge¬werkt in en rond Kumasi. Sport en scho¬len hadden zijn speci¬ale aan¬dacht in die periode.
Vanwege de oorlog was overzeese vakantie in Neder¬land onmoge¬lijk.
In februari 1946 ging hij, als een van de eersten, op vakantie naar Nederland. In verhou-ding tot zijn lange toer van over de tien jaar, zou hij nu een korte vakantie nemen om ook anderen de kans te geven snel op vakan¬tie te gaan. Daarna zou hij dan een korte toer gaan maken.
Kort na terugkeer werd hij benoemd als waarnemend overste van de missie te Bekwai. Vrij snel hierna echter, moest hij zijn overheden in de missie en Nederland laten weten, dat het niet ging. Physieke en psychische inspanningen hadden hun tol geëist. Daarom verzocht hij de provinciaal om hem, na bijna dertig jaar in Afrika gewerkt te hebben, terug te roepen. In 1949 kwam hij terug naar Nederland.
Na een goede rust thuis was hij eerst ruim een half jaar assistent te Swolgen. Daarna ging hij nog even naar Caberg, waar Herman van Baarsen vertrok naar Amerika. In die jaren, met een overschot aan priesters in Nederland, was het moeilijk hier een plaats te krijgen in het pastoraat. Ook zijn sollici¬ta¬ties in het bisdom Luik liepen op niets uit. In oktober 1951 werd hij 3de kape¬laan in zijn geboor¬te¬plaats Echt. Hier is hij jarenlang gebleven, eerst als kapelaan in de parochie, van oktober 1951 tot mei 1965. Toen werd hij rector van het St. Antonius Gast¬huis, een door zusters verzorgd bejaardenoord. Hij was de 65 inmiddels ruim gepasseerd. Nog 14 jaar heeft hij daar als rector/bejaarde of bejaarde rector gewoond en ge¬werkt. Tevens hielp hij nog mee in de parochie van H. Pius X, waar hij elke zondag een H. Mis las en assisteerde bij plech¬tige diensten.
Overleden.
Op 30 augustus 1979 kwam pater Jacques Geurts naar Cadier en Keer. Hier vierde hij, het jaar erna, zijn diamanten priester¬feest. Nog bijna acht jaar heeft hij in het missiehuis te Keer mogen verblijven. Vanaf begin 1986 ging zijn physieke toestand zichtbaar achteruit. Op 20 mei 1987 werd hij opgenomen in het verpleeghuis "De Berg" van de Zusters van Heerlen. Daar is hij op 30 mei 1987 op 90-jarige leeftijd, gestorven.
De avondwake werd gehouden in de kapel van het missiehuis te Cadier en Keer op 2 juni. Daags erna vond de Requiemdienst plaats in de kapel van het St. Antonius Gasthuis te Echt, waar hijzelf jarenlang rector was geweest. Op eigen verzoek werd hij daarna begraven op het kerkhof van de St. Landricus paro¬chie te Echt.
"MIJN TESTAMENT - 2 Januari 1984".
"Ik wens, na mijn dood in ziekenhuis of op mijn kamer, begra¬ven te worden te Echt, op het kerkhof St. Landricus, in het graf van mijn Vader en Moeder, en zusters, dicht bij de paters Jacques van Leuven en Jan Sevriens.
Ik wens in alles eenvoud, stilte, geen advertenties, geen bloemen, geen prentjes, alleen 't kruis en de stola. Naaste familie en vrienden in kennis stellen per brief of telefoon".
Ook de details voor de uitvoering van de begrafenis had hij, in keurig eigen handschrift, gere¬geld.
Bronnen:
- Archief nederl. provincie S.M.A., Cadier en Keer.
- J. v.d.Kooij in 'Afrika Ontwaakt' 1960, pg. 154.
- Wim van de Laar in 'Onze Krant' nr.73, sept. 1987.
- W. Eggen in 'Kunst met een Missie' pg. 48.
- J. Geurts: artikelen in het 'Missieklokje' jrg. 1934/35.
Recherchez .../ Search...