Société des Missions Africaines
![]() |
né le 4 août 1903 dans le diocèse de 's-Hertogenbosch, Hollande membre de la SMA le 29 juillet 1928 prêtre le 20 décembre 1930 décédé le 19 août 1933 |
1931-1933 Basse-Volta (Ghana) décédé à Kete Krathi, Ghana, le 19 août 1933 |
Le père Antoon SMETZERS (1903 - 1933)
A Kete-Krachi (Ghana), le 19 août 1933, retour à Dieu du père Antoon Smetzers, à l'âge de 30 ans.
Antoon Smetzers naquit à Oirschot, dans le diocèse de Bois-le-Duc, en 1903. Il fit la plus grande partie de ses études chez les pères montfortains. En 1926, il entrait aux Missions Africaines à Chanly, puis terminait ses études à Hastings. Il fit le serment en 1928 et fut ordonné prêtre en décembre 1930.
En 1931, le père Smetzers partait pour le vicariat apostolique de la Basse Volta. Jouissant d'une excellente santé, ne craignant pas sa peine, d'un caractère bon et jovial, le jeune missionnaire se trouva tout de suite à sa place et dans son élément en mission.
Il s'offrit à Mgr Herman pour ouvrir le nord du vicariat à l'évangile. Il avait sa base à Kete-Krachi, où il revenait chaque mois après avoir sillonné tout le nord. Au commencement d'août, il eut une grosse panne de voiture et dut continuer sa route à pied pour trouver du secours. Le pluie le surprit en cours de toute. Fiévreux, le père Smetzers fut ramené bien malade à Kete-Krachi, où il reçut des soins dévoués pendant huit jours.
Il mourut au cours de son sommeil, le cœur n'ayant pas été assez fort pour supporter la grave crise.
Pater Antoon SMETSERS (1903 - 1933)
Afkomst.
Antoon Smetsers, zoon van Adrianus Smetsers en Jacoba Hems werd geboren te Oirschot op 4 augustus 1903, waar zijn ouders woonden op Koestraat A 27.
Opleiding.
Bekend met de Montfortanen begon Antoon als 13-jarige jon¬gen zijn studies aan hun college Ste. Marie te Schimmert van 1916 tot 1923. Daarna ging hij naar de paters Montfortanen te Oirschot Beijsterveld voor zijn noviciaat en 2 jaar philosop¬hie. Hier had hij nogal moeite met deze studie en kreeg daarom ook het advies om ermee te stop¬pen. Doch Antoon wilde priester worden!
Op 1 oktober 1926 kwam hij naar Chanly voor een proefjaar en werd aan het eind daarvan door de staf unaniem toegelaten tot
het groot-seminarie van de Afrikaanse Missiën in Bemelen. Hier werd hij op 6 oktober 1928 officieel aangenomen als lid van de Sociëteit. In 1929 werd de theologie verplaatst van Bemelen naar Hastings in Engeland en daar werd Toon, zoals hij werd genoemd, in zijn vierde jaar theologie priester gewijd op 20.12.¬1930 door Mgr. Peter Amigo, bisschop van Southwark.
Missionaris.
Na voltooiing van zijn theologische studies in 1931 vertrok hij vanuit Marseille op 28 oktober 1931 met de s.s. 'Madonna' naar de Goudkust (Ghana). Hij was benoemd voor het missiege¬bied van de Beneden Volta en werd daar assistent van pater Piet Fischer in Kete Krachi, in die tijd de meest noordelijk gelegen mis¬siepost van het gebied. Doch daarboven lag nog een heel braak liggend gebied voor de Katholieke Missie. Toon Smetsers pro-beerde zich te vestigen te Bimbila in Dagombaland, een 140 kilometer hogerop. Dat betekende: zeer ver verwijderd van collega's, slechte verbindingen, in de regentijd helemaal geen mogelijkheden om medebroeders te bereiken en een nieuwe taal leren zonder boeken, want die bestonden toen hiervoor nog niet. Maar Toon pakte aan. Hij was sterk en gezond. Elke maand, als dat mogelijk was, bracht hij een paar dagen door bij pater Fischer in Kete Krachi, maar zo spoedig mogelijk vertrok hij telkens weer naar Bimbila. Zo ook in juli 1933. Doch onderweg kreeg de vrachtwagen, waarop hij mee mocht rijden, pech. Na eindeloze mijlen lopen, en doorweekt door de regen, kwam hij in Bimbila aan, vermoeid doch niet ziek. Hij ging aan het werk. Maar op 9 augustus kwam het bericht door in Kete Krachi dat het niet goed ging met Toon.
Gestorven.
Op 12 augustus 1933 heeft hij nog de H. Mis gelezen in Bimbi¬la. Het zou zijn laatste zijn! Hij kreeg de kans om met een vrachtwa¬gen mee terug te rijden naar Kete Krachi. Daar kwam hij 's avonds om 7 uur aan, ziek en met hoge koorts. Pater Piet Fischer en een Zwitserse handelsagent hebben de daarop volgende dagen voor hem ge¬zorgd en bij hem gewaakt. Andere paters konden niet tijdig gewaarschuwd worden. De meest nabije mis-siepost was ook 135 km. ver en de weg erheen onbruikbaar vanwege de vele regens. Vrijdagavond 18 augustus kwam de crisis. Piet Fischer diende hem het sacrament der zieken toe. Vroeg in de ochtend luwde de koorts een beetje. Zaterdagmorgen 19 augustus 1933 rond 8 uur is hij rustig in zijn slaap ge¬storven. Hij is te Kete Krachi begraven. Dikwijls wordt als sterfdatum vermeld: 22 augustus 1933. Mogelijk is dit de datum waarop het telegram met het bericht van zijn overlijden in Neder¬land aankwam.
Bronnen:
- Archief Nederl. Provincie S.M.A., Cadier en Keer.
- N. Douau: Biographies Missions Africaines 22.08.1933; (verkeerde datum, zoals trouwens in meerdere publica¬ties);
- Afrikaansch Missieklokje 1933: In memoriam door H. Rot¬hoff en J. Beckers.
- Th. Blom in 'Onze Krant', juni 1978.
Recherchez .../ Search...