Société des Missions Africaines –Province de Hollande
![]() |
Frère Erwino né le 25 juillet 1899 à Dresden dans le diocèse de Miessen (Allemagne) membre de la SMA le 4 mai 1924 serment perpétuel le 23 mai 1930 décédé le 25 octobre 1976 |
1921-1929 Blitterswijck décédé à Rome, Italie, le 25 octobre 1976, |
Broeder Erwinus RIEDEL (1899 - 1976)
Afkomst.
Ernest Riedel, zoon van Ernest Riedel en Augusta Bors¬dorf, werd geboren te Dresden in het bisdom Miessen (Duitsland) op 25 juli 1899. We hebben in ons archief weinig gegevens over zijn afkomst en familie. Zijn vader kwam in februari 1945 door oorlogsgeweld om het leven.
Opleiding.
Ernest Riedel is op 15 oktober 1921 ingetreden te Blitters¬wijck, waar de Sociëteit het jaar daarvoor een oud kasteeltje had aangekocht, dat nu gebruikt werd als opleidingshuis voor broeders-missionarissen. Op 2 april 1922 begon Ernest zijn tweejarig noviciaat. Op 4 mei 1924 legde hij, als broeder Erwi¬nus, zijn eerste eed af en nam provinciaal Paulissen hem aan als lid van de Sociëteit voor een periode van twee jaar. Op 23 mei 1926 vernieuwde hij de eed voor een periode van vier jaar: de gebruikelijke voorgeschreven procedure.
Missionaris.
Na de eedaflegging volgde zijn benoeming en dat was niet de missie. Hij bleef te Blitterswijck, waar hij werkzaam was in de tuin. Als hobby en vrijetijdsbesteding hield hij bijen: de imker van het klooster.
In februari 1929 werd hij benoemd voor de prokuur van de Sociëteit in Rome. Het generalaat was in die jaren nog geves¬tigd te Lyon, doch te Rome resideerde de procurator bij de H. Stoel: een Sociëteitslid, namens het algemeen bestuur en de S.M.A. missiebisschoppen hun belangen behartigend bij de H. Stoel en met name bij de Congregatie van de Propaganda Fide. De S.M.A. had voor deze prokuur een huis aangekocht in Rome, waar ook leden van het algemeen bestuur, missiebisschoppen en eventueel andere leden van de Sociëteit konden verblijven als ze voor zaken naar Rome kwamen, of opdracht kregen om in Rome, aan één van de pauselijke universiteiten, te gaan studeren. Voor deze prokuur werd broeder Erwinus, die nu, aangepast, broeder Erwino ging heten, benoemd. Hier legde hij op 23 mei 1930 zijn eeuwige eed af in de handen van de procurator père Victor Hérold te Rome (en niet te Blitterswijck, zoals foutief vermeld stond in 'Onze Krant').
De elzasser père Hérold was na zijn wijding nog één jaar leraar geweest te Cadier en Keer, daarna een paar jaar in Egypte en toen overste te Chanly. In 1920 werd hij benoemd tot procurator te Rome, waar hij tijdelijk onderkomen vond bij de prokuur van St. Sulpice, doch sinds 1925 eigen huisvesting had aan de via dei Gracchi. Op zijn verzoek om een broeder, werd broeder Riedel benoemd voor de prokuur.
Broeder Erwino Riedel was in naam portier van dit huis. In feite was hij manusje-van-alles. Tot 1940 heeft hij daar gewerkt met père Hérold. In 1937/38 kwamen er nogal verande-ringen. De algemene vergadering van 1937 koos de eerste niet-franse algemeen overste, de ier Maurice Slatte¬ry. Tevens werd beslo¬ten, dat het algemeen bestuur voortaan gezeteld zou zijn in Rome. Broeder Erwino werkte, vanaf dat jaar, in het genera¬laat van de Sociëteit!
Op geheel eigen wijze heeft broeder Erwino aan de 'poort' van het generalaat zijn weg gevonden. Je kon niet om hem heen. Besturen kwamen en gingen, maar broeder Erwino bleef! En broeder Erwino wist alles! Voor alles kon je bij hem terecht. Hij kende Rome, had de adressen en was behulpzaam bij lo¬geer¬adressen, souvenirs, kaarten en postzegels, buskaartjes, audiënties en pauselijke zegens. Broeder Erwino was werkelijk de factotum in huis. Veel Sociëteitsleden hebben van zijn behulp¬zaamheid en goede diensten dankbaar gebruik gemaakt.
Hoewel hij lid was van de nederlandse provincie, heeft hij daar weinig contact mee gehad. Hij was geen nederlander van geboorte en kwam, na een enigszins geïsoleerd leven te Blit-terswijck, in Rome terecht. Daar werd hij, naar het leek, een Romein of mogelijk een wereldburger. Jarenlang is hij een belangrijke schakel geweest in de informele internationale S.M.A. communicatie.
Overleden.
In Rome is hij ook overleden op 25 oktober 1976, op 77 jarige leeftijd. Hij is rustig in zijn slaap heengegaan in de nacht van 24 op 25 oktober. Op 27 oktober is hij begraven in het S.M.A. graf op de Campo Verano, dicht bij de basiliek van St. Laurentius, waar ook pater Jacob Muyser begraven was en waar, later ook oud-generaal Hein Mondé begraven zou worden.
Bronnen:
- Archief Nederl. Provincie S.M.A., Cadier en Keer.
- Tijdschrift 'Onze Krant', december 1976.
- S.M.A. Newsletter Central Secretariat Rome 1976, nr.32.
Recherchez .../ Search...